Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Carema – Regeringens mardröm
 • Vår regering har en närmast religiös tro på fördelarna med avregleringar och privatisering.

  DN har i en serie artiklar granskat det privata vårdbolaget Carema, där vinst har gått före vård. Tidningen har berättat om en patient som lämnats att dö med tv:n som enda sällskap, att sexbrott aldrig polisanmäls och att patienter som har fått ligga i nedkissade sängar. För att få ned förbrukningen uppmanas personalen att väga patienternas blöjor och ett speciellt larm ska se till att blöjorna utnyttjas maximalt. Socialstyrelsen arbetar med fler än 150 tillsynsärenden mot vårdenheter som drivs av Carema, berättar TT.

  Företaget är mycket lönsamt men genom olika skattetrick slussas vinsterna utomlands till skatteparadis.

  Regeringen blev tagna på sängen av nyheterna och till en början pekade äldreminister Maria Larsson (KD) på att de anställda borde ta sitt ansvar. ”De måste våga visa civilkurage”, sa hon bland annat. Senare pekade hon på kommunerna, ”De måste ta ett mycket större ansvar för uppföljning, jag tror att de tar för lättvindigt på detta i dag”. Varför ministern först väljer att peka på andra kan jag inte begripa.

  Till slut, när situationen blivit ohållbar, kom nyheten att regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag reda ut om det finns några skillnader i kvalitet mellan privat och offentlig omsorg.

  Resultatet lär dröja, men slutsatserna ska bli intressanta. Vi kanske rent av får kvitto på att allt inte blir bättre i privat regi, som Carema-skandalen visar.

  Uppdatering: Nu dementerar DN uppgiften om att en man dog ensam framför tv:n. Dessutom kommer SvD med en artikel om skandalen.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 13:54

 • En Kommentar

  • Korsö skriver:

   Media missar likväl den stora bilden: kvaliteten på all vård som Carema hanterar har blivit sämre. Vårdcentralerna jobbar på ackord, allt handlar om att ta in (”behandla”) så många patienter som möjligt.

   Det känns fel att säga det, men kvaliteteten på läkarna har sjunkit dramatiskt, och tyvärr finns nästan inga svenska läkare kvar. Läkarkåren på vårdcentralerna är araber, perser, juggar, ryssar och balter som inte verkar ha någon stolthet i sitt yrke eller sätter patientens väl och ve i första rummet.

   En undersökning är lätt avklarad på enstaka minuter, läkarna GOOGLAR (!!!) ofta på symptomen och ev behandlingar samt skriver ut standardmedicin.

   De flesta jag känner undviker Caremas (o)vårdcentraler och besöker Curera (som inte är mycket bättre, men allt är relativt) eller Sophiahemmet (som är överbelamrat) eller sjukhusakuterna.

   En gång var läkare ett prestigefullt yrke. När ska det bli det igen?

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.