Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Konsumentministern snackar – fortfarande ingen verkstad
  • Nyamko Zabuni Nyamko Sabini har gjort sitt årliga framträdande som Konsumentminister. Som vanligt när landets konsumentvägledare samlas för årets konsumentdagar, denna gång i Karlstad.

    Som vanligt hade hon få konkreta saker att komma med. Den allra viktigaste frågan för henne är omvärldsbevakningen, enligt GP.

    – Det vill säga att Sverige ligger i framkant på konsumentområdet, sa Sabuni.

    Ett exempel på att ligga först är att utveckla konsumentskydd specialinriktat på ungdomars behov. En aktuell fråga är sms-lånen: en undersökning som Danske bank gjorde visade att sex av tio unga svenskar inte förstår begreppet låneränta, eller klarar av att räkna om räntan till kronor och ören.

    – Vi måste söka kreativa lösningar på morgondagens problem, sa Sabuni.

    – Som konsumentminister driver jag på harmoniseringen inom EU, men den ska inte tvinga Sverige bakåt, sa Sabuni.

    Nästa år tar Sverige över ordförandeskapet inom EU och frågan ska föras ytterligare framåt, enligt henne. Redan i dag arbetar EU-kommissionen bland annat med att se över direktiven för att få en hög skyddsnivå inom konsumentskyddslagstiftningen och att få ett effektivt samarbete och fungerande tillsyn.

    – Det är min och regeringens åsikt att starka och välinformerade konsumenter gör de bästa valen. Vi vill inte frånta konsumenterna deras makt till val. Starka konsumentorganisationer är viktiga liksom konsumentvägledare på lokal nivå, sa hon.

    Gatuförsäljning av mobilabonnemang och annat var i fokus tidigare på dagen när denna verksamhet fick utmärkelsen Bottennappet. Konsumentminister Sabuni fick frågor även om detta. Eftersom distans- och hemförsäljningslagen inte gäller i dag har kunder inte ångerrätt när de handlar av gatuförsäljare. Däremot utreds frågan.

    – Men man kommer inte åt alla problem genom att införa ångerrätt. Vi vill få fram ett helhetsskydd, svarade Sabuni enligt GP.

    Mycket snack och lite verkstad, alltså. Som vanligt när det gäller vår konsumentminister, vill jag tillägga. Hon imponerar verkligen inte!

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:12

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.