Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Kan vi lita på EU:s kostråd?
 • Att EU egentligen är ett industriprojekt står allt mer klart. Det senaste exemplet är att livsmedelsindustrins lobbyister förbereder EU:s nya kostråd, läser jag i SvD.

  Arbetet med att förbereda EU:s nya kostråd leds av en lobbygrupp för livsmedelsindustrin som 2002 ifrågasatte WHO:s rekommendation om att konsumera mindre socker och läsk, skriver tidningen. Lobbygruppens specialinrättade forskarnätverk får 123 miljoner kronor av EU-kommissionen för jobbet.

  – Upplägget känns mycket konstigt. Jag är skeptisk till att ge livsmedelsföretag den här typen av ansvar. Den som tar fram kostråd ska inte vara den som själv kan tjäna pengar på råden, säger EU-parlamentarikern Åsa Westlund (s).

  EU inlett en motsvarande översyn och att det skapats ett nätverk, Eurreca, vars uppgift är att ta fram det underlag som behövs. Eftersom en genomgång av forskningen kring näringsämnen är extremt omfattande och dyr väntas EU:s genomgång bli basen även för den nordiska översynen.

  Vad som inte nämndes var att Eurreca startats på initiativ av International life sciences institute, ILSI, som grundades 1978 av Coca-Cola, General Foods, Heinz, Kraft och Procter & Gamble. Idag backas ILSI upp av flera hundra av världens största livsmedels-, kemi- och läkemedelsföretag, skriver SvD.

  Vi ser hela tiden exempel på att beslut inom EU baseras på industrins intressen, med dålig hänsyn till miljö och hälsa. Det är sådant som får oss att bli allt mer skeptiska till EU som ett folkligt projekt.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:57

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.