Hälften av alla personer under 35 år vet inte vilken temperatur de har i kylskåpet. Och över hälften (55 procent) som känner till sin kylskåpstemperatur har mer än + 5 grader. Äldre personer har varmast i sina kylskåp. Det visar en undersökning från Konsumentföreningen Stockholm (KfS) som de berättar om i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av Ekot och TT.
Livsmedelsverket rekommenderar en kylskåpstemperatur på 4-5 grader, för att öka hållbarheten för varorna. Då håller sig många matvaror nästan dubbelt så lång tid, menar KfS. Men på många förpackningar rekommenderas en temperatur under 8 grader.
KfS trycker också på för att grossister och butiker ska sänka temperaturen i sina kyldiskar och att tillverkarna ska sänka sina temperaturrekommendationer.
– Men det går för långsamt säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö vid KfS. Inom tre år vill vi se att kylda varor är märkta med en rekommenderad förvaringstemperatur på +4 eller 5 grader. Det är inte konstigt att många hushåll har för hög temperatur i sina kylskåp när livsmedelsbranschen rekommenderar en så hög temperatur som +8 grader på livsmedelsförpackningarna. Här skiljer vi oss från så gott som alla länder i Europa som rekommenderar kallare temperaturer, säger hon.
Andra bloggar om: Kylskåp, Kylskåpstemperatur, Hållbarhet, Livsmedel
Ja folk är inte så dumma som man tror, de är betydligt dummare.Att man minst ska ha 4 grader i kylskåpet trodde man ju var allmänt känt. Själv kör jag med 2 grader