Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Cola-jättar byter färgämne – i USA
 • Ett av de ämnen som ger colan dess färg, 4-metylimidazol, har vid försök med möss visat sig framkalla cancer. Det används av både Coca-cola och Pepsi och ingår i delstaten Kaliforniens lista över cancerframkallande ämnen.

  Inför hotet att förse dryckerna med en cancervarning har de båda dryckesjättarna beslutat ändra sina recept och minska mängden av ämnet, i hela USA, berättar DN och Svd. Den senare artikeln innehåller en länk till BBC.

  I och för sig finns det inga bevis för att den utgör en hälsorisk för människor, menar USA:s myndighet med ansvar för hälsofrågor (Food and Drug Administration). Enligt FDA skulle en person behöva dricka 1 000 burkar Coca Cola eller Pepsi för att nå samma dos av den kemikalie som gavs till djuren i testet, enligt SvD.

  Men receptändringen ska bara genomföras i USA. Det lär knappast stärka varumärkena i resten av världen.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:55

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.