Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Norsk termometer ska ge riktigare bäst-före
 • Att bäst-föredatum på livsmedel är snålt satt är ingen hemlighet. Själv brukar jag fynda varor till halva priset när varorna närmar sig datumet, det är jag inte ett dugg rädd för.

  Bäst-föredatum är lite godtyckligt satt, det utgår från att varorna har förvarats under ganska dåliga förhållanden. Det gör att många varor slängs i onödan, matsvinnet ökar.

  Nu berättar DN om en norsk uppfinning som kan ge en mer rättvisande hållbarhetstid. En termometer som appliceras på förpackningen ger en bättre indikation om hur varan försämras.

  – Det är en blå stapel som rör sig åt höger och räknar ned hur många dagar hållbarhet som återstår för produkten, säger Christian Salbu Aasland, som har lett arbete för att ta fram produkten vid universitetet i Ås, till NRK.

  Till skillnad från bäst före-datum, som bara utgår från hur gammal en produkt är, anpassar sig ”termometern” utifrån vilka yttre förutsättningar varan utsätts för, skriver DN.

  Det kanske är ett bra sätt att minska matsvinnet, men kanske minskar mina möjligheter att göra matfynd.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 19:40

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.