web analytics
  • Bloggstatistiken kan vara intressant ibland. Härom dagen hade bloggen besök av någon från McDonalds som sökte på nyckelordet ”Belgisk blå”. Jag undrade naturligtvis varför.

    Förklaringen visade sig vara enkel. ATL, lantbrukets affärstidning, avslöjar att en av de uppfödare, som McDonalds använder i sin marknadsföring, föder upp korsningar med belgisk blå.

    Det är köttbonden Joe Lyons från Milltown i västra Irland. Han tar hand om sina 41 djur på halvtid och kör traktens skolbuss på halvtid, får vi veta, enligt ATL. Han har levererat till McDonalds i tio år, och är en rätt typisk leverantör.

    Vi får också veta att McDonalds köper sitt kött från Irland för att det där erbjuds tillräckliga mängder av den köttkvalitet som McDonalds efterfrågar.

    Vad konsumenterna inte får veta är av vilken ras som Joe Lyons stutar på en av bilderna på hemsidan är.

    -Bilderna på McDonalds är belgisk blå. Det är korsningar mellan belgisk blå och limousin, säger han till ATL.

    De flesta av hans kastrerade köttdjur är annars blandningar av charolais, limousin och angus.
    -Jag har kanske ett par, tre med belgisk blå, men inte så många.

    Att han inte har mer belgisk blå beror på två saker: dels på att McDonalds tycker att köttet blir för mörkt och dels för att belgisk blåkalvarna är för dyra.

    Enligt Joe Lyons ställer McDonalds bara kvalitetskrav på köttet. Och visst kan han sälja belgisk blå till McDonalds.

    – Ja, de skulle köpa en korsning. Men inte renrasiga djur.

    Svenska McDonalds vet inte vilka raser som köttet kommer från, utan hänvisar till sin leverantör. McDonalds köper sina hamburgare från Esca Food Solutions. Där ger talespersonen Jonathan Hawkes ett nytt besked. Man köper köttdjur. Men inte belgisk blå.

    – Det är vår policy att inte använda belgisk blå. Punkt och slut.

    Klart besked alltså. McDonalds har nu tagit bort bilderna på belgisk blå från sin marknadsföring.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 6:43

  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.