Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dåliga flytvästar – trots CE-märkning
 • Emellanåt verkar inte CE-märkningen vara mycket värd. Trots att den ska garantera att en vara är säker finns det alltför många exempel på motsatsen. Det senaste exemplet visas i Testfaktas test av flytvästar för barn.

  Att en barnflytväst är CE-märkt betyder inte att den är säker, skriver Testfakta. Nyheten har hittills bara publicerats i GP men fler tidningar lär följa efetr. Testfaktas laboratorietest av 13 vanliga modeller visar att ingen av västarna uppfyller kraven i den nya säkerhetsstandarden. Fyra av de 13 flytvästar för barn i testat är livsfarliga.

  Flytvästarna i testet är gjorda för barn som väger mindre än 20 kilo. De kostar mellan 270 och 600 kronor.

  Tre funktioner som är livsviktiga vid en olycka har testats: att snabbt vända barnet på rygg när det hamnat i vattnet, att hålla barnets mun tillräckligt högt över vattenytan och att hålla barnets ansikte i upprätt vinkel för att undvika att vågor och svall täpper till andningsvägarna.

  Samtliga tillverkare gjorde magplask i minst ett av testmomenten.

  Trots att alla västar är CE-märkta och godkända för försäljning inom EU. En förklaring kan vara att samtliga modeller i testet har lanserats före det att den nya säkerhetsstandarden från 2006 började användas. Flytvästar som godkänts enligt den gamla teststandarden kan alltså få underkänt i Testfaktas test som baseras på den nya standarden.

  Du kan läsa mer om teste på Testfaktas webbplats. Men resultaten får mig åter igen att fundera över vad CE-märkningen är värd. Det är tillverkarna som intygar att varan uppfyller säkerhetskraven. Om kraven ändras borde de vara tvungna att ta bort CE-märket. Annars är det värdelöst!

  Uppdatering: Även Sydsvenskan och HD har nu artiklar om testet.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 13:15

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.