Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Tv-licensen föreslås bli skrotad
 • Media, Politik 18.04.2012

  Tv-licensen, eller tv-avgiften som den numera kallas, ska avskaffas 1 januari 2014 föreslås i en utredning. Public service ska i framtiden finansieras med skattemedel. Det berättar mediatidningen Resumé som också refereras av TT i en rad tidningar. Därigenom kan också Radiotjänst i Kiruna läggas ned och licenssnokandet upphöra.

  Tv-licensen har diskuterats med jämna mellanrum. Antagligen har den överlevt sig själv. Licenssystemet har sitt ursprung i en tid då inte alla hade radiomottagare. Då kanske det var naturligt att innehavare skulle få betala för lyxen. Så småningom flyttades avgiften över till tv-mottagare som till en början inte heller fanns i varje hem. I dag finns tv i nästan varje hushåll. Därför är det kanske naturligt att finansieringen sker gemensamt.

  Men det finns ett viktigt argument från att separera finansieringen av public service från staten. Det minskar risken för politisk styrning. Å andra sidan är styrelse och ledning för public service redan i dag politiskt tillsatt, staten är ägare.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 17:29

 • En Kommentar

  • josef nagy skriver:

   Det som kännetecknar svensk mediapolitik är en total brist på tanke. Att hundratals miljoner kronor (varje år!!!) går åt att finansiera en kontrollverksamhet som påminner om företeelser i Vitryssland och dess östliga grannländer är märkligt, jag måste ställa det mot att gamla på ålderdomshem bara får två potatisar i dagens enda måltid. Att TV-avgiften, som ju inte bara avser TV utan även andar media, skulle kunna betalas genom skattesedeln (finns det någon enda svensk som inte använder radio eller TV så ska han ändå betala en TV-avgift som straff). Lägg ner TV-kontrollen och de larviga TV-påminnelserna ”du har väl betalt din TV-licens”. Kan vi begravas utan öronmärkt deklarationsavgift så ska vi kunna se på TV på samma sätt . Speciellt som att en begravning verkar många gånger bättre än programutbudet, men md denna reform kanske förhållandena kan bli omvända.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.