Hittills har det varit oklart hur mycket mat som slängs i Sverige, mängderna har uppskattats. Men Naturvårdsverket har tagit fram en ny metod för att mäta volymerna, berättar DN och Ekot uppmärksammar också artikeln.
I Sverige slängs ofattbara en miljon ton mat per år, visar Naturvårdsverket. Det är hushållen som slänger mest, drygt två tredjedelar av det totala. Visserligen är en stor del av detta, 65 procent, så kallat oundvikligt avfall, till exempel kaffesump, potatisskal och bananskal. Men närmare 236 000 ton slängs i onödan.
Enligt Naturvårdverket är inte livsmedelsbutikerna någon stor bov i sammanhanget, 4 procent av det totala kommer därifrån. Däremot står restauranger för cirka 10 procent.
Vad kan vi göra för att minska svinnet?
Först och främst bör vi utbilda oss själva. En absolut majoritet av konsumenterna vet inte skillnaden mellan bäst-före-datum och sista förbrukningsdatum.
Många stirrar sig blinda på bäst-före-datum och slänger dumt nog maten när detta har passerats. Lita på dina sinnen, lukta och smaka först.
Dessutom måste vi lära oss att laga mat av rester, exempelvis är hemgjord pytt i panna är inte det sämsta.
Min vän Louise Ungerth brukar propagera för att vi ska sänka kylskåpstemperaturen. Hon brukar säga att vid fyra grader håller sig maten nästan dubbelt så lång tid.
Att minska matsvinnet är viktigt, inte bara för den egna plånboken. Produktionen av mat ger också miljöpåverkan. Slängs maten är det i onödan.
Andra bloggar om: Mat, Matsvinn, Svinn, bäst-före-datum, Sista förbrukningsdatum, Kylskåpstemperatur, Miljö
Tror att det faktiskt är så enkelt att de flesta människor inte bryr sig.
Mat som inte äta har producerats i onödan hette det i artikeln. Det är ju inte alls sant. Den har under tiden den varit färsk funnits som valmöjlighet i svenska hem. Många har råd att ha exempelvis kaviar,olika skinkor och ostar, leverpastej flera sorters bröd och annat hemma att välja på. Klart att mycket det till slut slängs ner det blivit bortvalt en period.
Lyxen att ha alternativen att tillgå skapar en stor del av svinnet tror jag.
Vi på Dumpstrat har tittat närmare på den där gamla rapporten (som rapporteras om dom den vore ny): http://dumpstr.at/2012/04/10/vem-ar-det-verkliga-svinnsvinet/