Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Obetalda ockerlån ökar
 • Vi var nog många som trodde att antalet sms-lån, som också kallas snabblån eller mikrolån, skulle minska genom den lagändring som trädde i kraft vid förra årsskiftet. Vid den här tiden förra året meddelade Kronofogden att antalet ärenden hade minskat.

  Men nu är trenden bruten, enligt Kronofogdens statistik för första halvåret, som refereras av TT i många medier. Ökningen är så stor som 70 procent jämfört med samma tid förra året.

  – Det är faktiskt all time high. Det är oerhört skrämmande, säger Janne Åkerlund, kommunikatör på Kronofogden, till TT.

  Janne Åkerlund skyller ökningen bland annat på aggressiv marknadsföring, men också på dålig kreditprövning. I en stickprovskontroll var det till exempel 70 procent av de unga som hade skulder hos Kronofogden redan innan de fick sms-lån, skriver TT.

  Nu ska Finansinspektionen (FI) ta över ansvaret för att granska sms-låneföretagen. Det ska rensa ut oseriösa aktörer, skriver TT i en annan artikel.

  Finansmarknadsminister Peter Norman säger att regeringen stramat upp regelverket för sms-lån fler gånger.

  – Men vad vi gör nu i budgeten är att sms-låneföretagen ska komma in under Finansinspektionens (FI) tillsyn, säger han till TT.

  Själv tror jag att vad som skulle behövas är en uppdatering av lagstiftningen om ocker. Den är väldigt gammal, och luddig. Om lagstiftningen skulle innebära att årsräntor på flera hundra procent, som sms-lånen har, anses som ocker skulle branschen inte vara så intressant.

  Uppdatering: Mängden SMS-långivare har ökat. Framför allt är det företag från Finland och Östeuropa som har etablerat sig på den svenska marknaden, uppger Riksdag & Departement som också tar upp skaen.

  Uppdatering: 23 707 procent har sms-låneföretaget Kredit 365, som ägs av lånebolaget Folkia, i effektiv ränta på ett av sina lån. Kredit 365 lånar dessutom ut pengar till de som redan har betalningsanmärkningar, enligt en TT-artikel. Hur det över huvud taget kan vara tillåtet begriper jag inte. Lagstiftningen måste uppdateras!

  Andra bloggar om: , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 19:21

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.