Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fler slår i taket för fastighetsskatten
  • Det blir kraftiga ökningar av taxeringsvärdet för småhusägarna i Sverige. Taxeringsvärdet stiger med i genomsnitt 34 procent nästa år, enligt den provvärdering som Skatteverket nu har genomfört i samarbete med Lantmäteriet. Det berättar TT i en artikel som publiceras i många tidningar.

    – De preliminära prognoserna visar att ungefär hälften av småhusfastigheterna kommer att få ett taxeringsvärde över 800.000 kronor. De kommer att få en kommunal fastighetsavgift på 6.000 kronor som är maxbeloppet enligt de nya reglerna, säger skattedirektör Annica Nässén enligt TT.

    De största taxeringshöjningarna per län blir i Skåne, med 41 procent i genomsnitt, och Halland med 39 procent. Därefter kommer Stockholms län, Västra Götaland och Östergötlands län med vardera 36 procent. I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö ökar taxeringsvärdena med 45, 34 respektive 42 procent. Några få kommuner är undantag, bland andra Dorotea och Norsjö, där taxeringsvärdena faktiskt minskar med några procent. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet.

    Vi kan nog vänta oss ändringar i fastighetsbeskattningen efter nästa val. Jag tror inte att det gamla systemet kommer tillbaka, men de flesta upplever nog det som rimligt att man ska betala mer för värdefulla fastigheter. Dessutom är många mycket irriterade över beskattningen på uppskov för reavinster på försäljningar som skett före 2006. Där kan vi kanske också vänta oss förändringar. Det nuvarande upplägget för fastighetsskatten har också dömts ut av regeringens egna finanspolitiska råd.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:02

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.