Vi har ofta fått höra att de svenska matpriserna har sjunkit efter EU-inträdet. Det kanske är sant, men svenska matpriser är faktiskt på tredje plats i dyrast-listan för Europa, efter Norge och Danmark. De svenska matpriserna ligger 20 procent över EU-snittet. Det visar statistik som Eurostat och Statistiska centralbyrån tagit fram. Rapporten har gett upphov till en artikel i SvD, ett Eko-inslag och TT sammanfattar i flera tidningar.
De svenska priserna på frukt, grönt och potatis är näst högst i Europa, efter Norge. Däremot ligger fisk, mjölk, ost och ägg bättre till även om priserna ligger något högre än snittet. Sveriges samlade prisnivå för livsmedel har sedan 1999 legat mellan 4 och 32 procent över genomsnittet, skriver SvD.
För att få de lägsta matpriserna får du bege dig till Bulgarien.
Det här kan säkert ge upphov till nya diskussioner om de svenska matpriserna.
Svenska konsumenter behöver bli duktigare på att rösta med fötterna och välja en annan livsmedelsbutik.
Behöver också bli bättre på att laga och handla efter säsong.
Båda dessa saker bör få ned priserna.