Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Läkemedel eller kosttillskott – var går gränsen?
 • En tablett säljs med påståendet att den minskar risken för sjukdom. En annan sägs förebygga samma sjukdom. En är ett kosttillskott, den andra ett läkemedel. Men vad är vad? En ny EU-förordning kan göra det svårare att skilja mellan vad som är läkemedel och vad som är kosttillskott (som räknas som livsmedel). Det läser jag i ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

  Kosttillskott kan likna läkemedel till både utseende (till exempel tabletter), innehåll och med vilka påståenden de säljs. Inom det europeiska livsmedelsområdet vill man reglera vad som står på livsmedelsförpackningarna inklusive kosttillskott så att marknadsföringen blir mer seriös. Därför finns nu en ny EU-förordning om närings- och hälsopåståenden för livsmedel. Tanken är att det inom några års tid ska finnas EU-gemensamma listor över vilka påståenden som livsmedelsförsäljare får göra för sina produkter. Listorna över tillåtna påståenden ska fastställas av EU-kommissionen och European Food Safety Authority (EFSA).

  I EU-förordningen beskrivs bland annat påståenden om minskad sjukdomsrisk. Samtidigt säger Läkemedelslagen att läkemedel är produkter som säljs med påståenden om att de förebygger eller behandlar sjukdom. Det är svårt att avgöra vad som är skillnaden mellan ”minskad sjukdomsrisk” och att ”förebygga sjukdom”. Förordningen kan med andra ord göra det svårare att skilja mellan vad som är läkemedel och vad som är kosttillskott (livsmedel).

  Upplagt för strul alltså. Jag undrar hur listorna över tillåtna påståenden kommer att se ut när lobbyisterna gjort sitt! Med luddiga formuleringar kommer det dessutom att vara upplagt för strid om vilken lagstiftning som ska gälla.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 14:12

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.