Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Säker bil ger billigare försäkring – fortkörning dyrare
  • Från och med i höst kommer trafiksäkerhetshöjande teknik i bilar att kunna registreras i vägtrafikregistret. Tanken är att försäkringsbolag ska använda registret för att anpassa trafikförsäkringspremierna, läser jag i SvD.

    Det betyder att fordonsägare som satsar på säkerhet kan få sänkta premier.

    – Allt eftersom tekniken går framåt växer även behovet av att differentiera trafikförsäkringspremierna. Bilarnas säkerhet varierar beroende på modellen och utrustningen, därför vill vi göra det lättare för försäkringsbolagen att hålla reda på vilka bilar som är utrustade med vad, förklarar Claes Tingvall som är trafiksäkerhetsdirektör vid Vägverket.

    Vägverkets förhoppning är att registret kommer att ge fordonsägarna möjlighet att påverka försäkringspremien genom att skaffa säkerhetsutrustning. Det kommer i sin tur leda till färre allvarligt skadade och döda i trafiken, skriver SvD.

    Men GP berättar om en framtida premiehöjare – fortkörning. Folksam har tre gånger större kostnader för de försäkringstagare som blir av med körkorten. Premierna kan kopplas till beteendet i trafiken om ett par år.

    – Med dyrare försäkringar ökar anledningen att fördela kostnaderna rättvist, säger Maria Krafft på Folksam. De som kör försiktigt och laglydigt skall betala mindre än de som kör snabbt och vårdslöst.

    Folksam tänker sig att övervaka beteendet med hjälp av GPS-teknik, skriver GP

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:56

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.