Kryddat och marinerat grillkött är ofta så dåligt märkt att konsumenterna har svårt att utläsa köttets ursprung. Slutsatsen dras efter en undersökning som branschorganet Min Mat gjort. Det läser jag i en TT-artikel.
Det finns både obligatorisk ursprungsmärkning och en frivillig märkning som livsmedelsföretagen och dagligvaruhandeln kommit överens om.
För att se hur märkningen fungerar i praktiken tog Min Mat under våren stickprover på 20 frivilligt märkta produkter ur grillsortimentet i ett 50-tal matbutiker, från samtliga stora matkedjor.
Resultatet var nedslående. Granskningen visade att det skilde sig mycket på hur olika produkter ursprungsmärkts. De var ofta otydligt märkta och gav sällan några garantier för var djuren var uppfödda eller slaktade.
Ibland angavs ett land, men inte vad det innebär. Köttet var ofta märkt med symboler och loggor utan någon förklaring till vad dessa betyder. De produkter som var otydligt märkta eller inte märkta alls hade i samtliga fall sitt ursprung utanför Sverige. Bäst märkta var marinerad biff och kryddad biff, skriver TT.
Artikeln ger mig osökt möjlighet att vädra en av mina käpphästar – artistnamn på kött. För flera år sedan gjorde jag en radiokrönika i ämnet. Då handlar det också köttets ursprung, men på ett annat sätt. Vad betalar du för när du köper en grillskiva eller en minutbiff? Många artistnamn existerar. Lyssna på min krönika (mp3)!
Andra bloggar om: Kött, Ursprung, Beteckningar, Artistnamn, Märkning
Lämna ett svar