Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fler till socialen när sjukpenningen sänks
  • Privatekonomi 18.06.2008

    Vi visste redan att socialbidragen inte minskat, trots högkonjunkturen. En av de viktigaste anledningarna är regeringens minskning av a-kassan. Nu läser jag i Sydsvenskan att socialbidragen väntas öka, tack vare den minskning av sjukpenningen som genomförs första juli.

    Fler sjukskrivna kommer tvingas till socialkontoren efter den 1 juli. Den bedömningen gör Försäkringskassan inför den största förändringen i sjukförsäkringen på femton år, skriver Sydsvenskan.

    – Vår skattning är att några tusen varje år kommer att behöva socialhjälp, säger försäkringsdirektör Birgitta Målsäter.

    Förändringarna i sjukförsäkringen beskrivs som de mest omfattande på femton år. För den sjuke innebär de framför allt absoluta tidsgränser för hur länge sjukpengen betalas ut och att långtidssjukskrivna får ersättningen sänkt från 80 till 75 procent av lönen. Även den sänkta ersättningen är tidsbegränsad och det är tidsgränsen som förväntas leda till att fler kommer att behöva socialhjälp.

    – Hur många det rör sig om beror på hur arbetsgivarna agerar, säger Birgitta Målsäter. Många långtidssjuka har sina anställningar kvar och arbetsgivaren har ett ansvar för rehabiliteringen, säger hon till Sydsvenskan.

    I alliansens Sverige pressas den enskilde, men om de behöver ta socialbidrag eller inte beror på arbetsgivarnas välvilja. Värt att notera är också att staten står för sjukpenningen medan kommunerna står för socialbidragen. Ansvaret vältras alltså över!

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 5:29

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.