GP har haft två artiklar om giftrester i potatis, både importerad och svensk.
Var femte potatis vi äter är importerad – ofta dold i färdigmat som gratänger, chips och pommes frites. Men i varannan importerad potatisprodukt har Livsmedelsverket hittat kemikalier som är förbjudna i Sverige.
Under åren 2004-2007 har Livsmedelsverket vid stickprovskontroller av potatis och potatisprodukter hittat bekämpningsmedelsrester och antigroningsmedlet klorprofam i varannan testad potatisprodukt från EU-länder utom Sverige.
Trots att Sverige alltså förbjöd klorprofam så sent som förra året hittades rester av substansen bara i var sjätte svensk potatisprodukt, vilket tyder på att användningen är betydligt högre utanför Sverige.
I potatis från EU-länder utanför Sverige hittades klorprofam i var femte matpotatis och rester av bekämpningsmedel i var tredje.
Men även svensk potatis innehåller bekämpningsrester. Hos svensk potatis fann Livsmedelsverket rester i var femte potatis men klorprofam bara i ett test av 161.
Fastän potatis endast upptar en procent av den svenska åkermarken, förbrukas här 40 procent av den totala användningen av bekämpningsmedel mot svampsjukdomar. Varje potatisplanta besprutas i genomsnitt 7,5 gånger, vissa sorter tolv gånger. King Edward och Bintje, som står för hälften av den svenska matpotatismarknaden, är särskilt känsliga för bladmögel och besprutas därför var sjunde dag under odlingssäsongen.
Förutom bladmögel, där besprutning sker i förebyggande syfte, används kemikalier till att motverka insektsangrepp, ogräs och för att få blasten att vissna innan skörd, skriver GP.
Andra bloggar om: Potatis, Bekämpningsmedel
Lämna ett svar