Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nu debatteras ”Tallriksmodellen”
 • Bild: Livsmedelsverket

  Bild: Livsmedelsverket

  Nu är den så kallade tallriksmodellen uppe till diskussion. Den är ett grundläggande svenskt kostråd som anammats av bland andra Livsmedelsverket. Modellen går ut på att dela in tallriken i tre delar och fylla varje del med mat från en av tre grupper; det som ger kroppen energi, det som bidrar till kroppens uppbyggnad och till dess underhåll.

  Det är den första gruppen som diskuteras. Den innehåller mat som potatis, ris, pasta, bulgur eller bröd.

  Det är modellens skapare, nutritionisten Britt-Marie Dahlin, som startat diskussionen. I en intervju med SvD tycker hon att andelen energirikt bör minskas, med hänsyn till att vi rör oss mindre och att övervikten ökar.

  Det startade diskussionen, hon chattade också med tidningens läsare och läsardiskussionen sammanfattades i en annan artikel. Intervjun refererades av DN som också lät sin medicinreporter kommentera. I en uppföljande artikel berättar SvD att, enligt en undersökning som beställts av hälsokostkedjan Life, tallriksmodellen i praktiken ratas av de flesta svenskar.

  Ämnet har naturligtvis gett upphov till en rad inlägg i bloggosfären. Det finns få ämnen som ger så stort engagemang som kost och olika dieter. Den ursprungliga SvD-artikeln listar i skrivandets stund länkar från 21 bloggar.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:25

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.