Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Jordgubbar huvudmisstänkta för hepatit-smitta
 • Utbrottet av hepatit A har sannolikt orsakats av köpta frysta jordgubbar. Det visar Smittskyddsinstitutets utredning, enligt ett pressmeddelande från Livsmedelsverket. Saken uppmärksammas också av TT i flera medier.

  Tidigare har verket rekommenderat att vi alltid ska koka alla köpta frysta bär, men nu anses alltså jordgubbar vara huvudmisstänkta. Men verket står fast vid sin tidigare rekommendation.

  Totalt har 44 bekräftade fall rapporterats som kan kopplas till samma hepatit A-stam. 26 från Danmark, 10 från Sverige, 5 från Norge och 3 från Finland.

  – Vi vet ännu inte från vilket land eller från vilken leverantör de smittade bären kommer. Smittskyddsinstitutets studie visar att det är frysta jordgubbar som sannolikt orsakat utbrottet och det stämmer väl överens med vad som rapporterats från de övriga nordiska länderna. Livsmedelsverken i de nordiska länderna fortsätter att spåra smittkällan, säger epidemiolog Margareta Löfdahl vid Smittskyddsinstitutet till TT.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:47

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.