Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Gifter i hudnära kläder
 • Kemikalieinspektionen (KemI) ha gjort en undersökning av olika gifter i de plagg vi bär närmast huden, som bad- och underkläder, scarves, T-shirts, tröjor och toppar. 110 plagg från 29 butiker i Sverige har undersökts, skriver KemI i ett pressmeddelande. Undersökningen refereras också i DN.

  Ämnen som eftersöktes var azofärgämnen, vissa ftalater, nonylfenol och nonylfenoletoxilat. Ämnena, eller deras nedbrytningsprodukter, tillhör grupperna miljö- och hormonstörande samt cancerframkallande.

  Det främsta fyndet var förekomst av nonylfenoletoxilat. Det används i rengöringsmedel och färger och är giftigt för vattenlevande organismer. I 48 av plaggen, många underkläder, fanns ämnet, och i 13 av dem var halterna mycket höga.

  – Att så mycket som 32 procent av plaggen verkligen innehåller ämnet ger en stark indikation på att det är vanligt förekommande i importerade kläder, säger Camilla Westlund, inspektör på KemI i pressmeddelandet.

  Av de badplagg som analyserades var tolv så kallade UV-dräkter, dvs. mer heltäckande badkläder för små barn. Fem av dessa innehöll nonylfenoletoxilat, varav en av dem i mycket låg halt. En av de fem UV-dräkterna innehöll höga halter av ämnet. Ett tryck på en barnbaddräkt innehöll ftalat i låga halter.

  Två scarves och en T-shirt innehöll förbjudna halter av azofärgämnen, varav en del bryts ner till produkter som bedöms vara cancerframkallande.

  Samtliga berörda företag har informerats om att kontrollen har gjorts och om analysresultaten. De har också fått information om reglerna. De plagg som innehöll otillåtna ämnen måste sluta säljas och företagen har lagt säljstopp på dessa, skriver KemI.

  Uppdatering: Med anledning av KemI:s undersökning kritiserar Bitte Assarmo, chefredaktör för Liv&Rätt, myndighetens agerande. I en debattartikel i SvD tycker hon att KemI borde gått ut med information till konsumenterna om vilka plagg och vilka företag det gäller. ”Myndigheten – som drivs med skattebetalarnas pengar – prioriterar företagen på bekostnad av konsumenterna och undanhåller information som varje medborgare i ett land bör få tillgång till”, skriver hon bland annat.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:02

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.