Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » I Alliansens Sverige är svårt sjuka bara ”utanför”
  • Alliansen är i full färd att lansera Orwell-samhället. Det handlar inte bara om övervakning, som i FRA-lagen, utan också om nyspråk. Ord ska få en annan betydelse.

    Som det hemska ordet ”utanförskap”. I Alliansens ordlista betyder det bara ”den som inte har arbetsinkomst”. Och då verkar det okej att de ska piskas. Det kallas regeringens arbetslinje.

    Nu har arbetslinjen även drabbat de svårast sjuka. Från och med 1:a juli ändras reglerna. Ändringen innebär i korthet följande:

    De första 90 dagarna i en sjukskrivning ska Försäkringskassan bedöma en sjukskrivens arbetsförmåga i förhållande till det vanliga jobbet eller andra arbetsuppgifter som arbetsgivaren tillfälligt kan erbjuda. Från dag 91 prövas arbetsförmågan i förhållande till andra jobb hos arbetsgivaren. Från dag 181 ska Försäkringskassan bedöma om den sjukskrivna klarar något jobb någon annanstans.

    Sjukpenning betalas ut i högst ett år. Bara i undantagsfall kan det bli fråga om ersättning i mer än ett år, och då med 75 i stället för 80 procent av lönen.

    Det här har naturligtvis drabbat de svårast sjuka. För två veckor sedan fick cancersjuka Laila Tomsson ett brev från Försäkringskassan. Där stod att hon måste ansöka på nytt om sjukpenning och bevisa att hon riskerar att dö inom de närmaste månaderna för att få behålla den summa hon får idag. ”Det är så sanslöst”, säger hon till Sydsvenskan.

    – Det känns som om de ifrågasätter att jag behöver vara sjukskriven. För mig är det självklart: när du har svåra sjukdomar som obotlig cancer eller MS – då finns det inget att ifrågasätta. Jag förstår inte varför de sänker inkomsterna för oss som har det så här kämpigt.

    Men den ansvariga ministern, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, vill inte ta något ansvar för dumheterna. Vi kan inte göra några undantag, säger hon.

    – I propositionen står det ”synnerliga skäl vid allvarliga sjukdomar”. Försäkringskassan tolkar det som att det ska finnas ett påtagligt hot mot den sjukes liv inom de närmaste månaderna. Jag kan som minister inte gå in och säga att de har fel. Då blir jag anmäld för ministerstyre, säger hon till Sydsvenskan.

    Fort-och-fel-regeringen fortsätter i samma stil som tidigare. Dessutom verkar de förvånade över sina låga opinionssiffror. Det här beslutet är inget annat än en ny spik i likkistan!

    Inlägget är pingat till Intressant.
    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 16:00

  • 4 Kommentarer

    • Kajsastina skriver:

      Kommer ni ihåg vad som hände när Borelius blev avslöjad som skattesmitare? Hon blev ”sjuk”. Troligtvis allvarligt.. 😉

      Samma sak när Chilo blev avslöjad som licensvägrare. Sjuk hon med.

      Hennes manliga dito – likåså.

      Men borgarna fuskar inte. Det är den lilla människan i förortsghettot som ska sättas dit. Borelius pratade sig varm om de ”fantastiskt höga skatterna” i Sverige – som hon inte betalade ett öre av..

      Och ojade sig över alla fuskare. Sedan visade det sig att hon själv hade en filippinska gömd i källaren.. för en spottstuve.. svart så klart..

    • Lena Jakobsson skriver:

      Det är för bedrövligt att man på detta sätt jagar sjuka människor. Alla kan vi bli sjuka, många verkar inte inse detta!

      Att ta så snabba beslut som denna regeringen gör – beslut som påverkar svaga männiksor som inte har kraft att ta sig ur sin situation är vansinnigt. När man sitter i en ställning och har skaffat sig själv både hängslen och kudde där bak kan man föra en politik som är vettlös. Denna regering tycks inte se konsekvenserna av sitt handlande och som sagt fort skall det gå.

      Var är opositionen? Det är alldeles tyst från dem…

      Två år till med en politik som gör de rikare rikare och de fattigare fattigare, är det ett sådant Sverige vi vill ha?

      Jag är själv akademiker och tjänar bra, men kan inte glädjas åt detta längre när jag ser hur illa många far idag i Sverige p g a regeringens politik.

    • […] har flera gånger anklagat regeringen för att köra fort och fel, senast i samband med den senaste ”reformen” av sjukpenningen. Jag är tydligen inte […]

    • […] ska våra sociala skyddsnät monteras ned? Regeringens ”reform” av sjukförsäkringen har redan gett absurda konsekvenser. Regeringen kallar det för arbetslinjen, jag kallar det för regeringens […]

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.