Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nätbedrägerierna ökar kraftigt
 • Under årets fem första månader anmäldes 10355 nätbedrägerier till polisen. Jämfört med samma period förra året är det en ökning med 37 procent. Det berättar DN som stödjer sig på statistik från BRÅ.

  En del av ökningen kan nog bero på ökad anmälningsbenägenhet. Å andra sidan finns antagligen ett stort mörkertal, det är pinsamt att ha blivit lurad. Men bedragarna har också blivit duktigare.

  – Man har utvecklat tekniken. Sedan blir man mer sofistikerad med att dölja källan och penningströmmen. Men grunderna är samma där man lurar folk med goda erbjudanden om snabb affär och bra pris, säger Anders Ahlqvist, kommissarie på IT-brottssektionen vid Rikskriminalpolisen, till DN.

  Enligt artikeln är också en förklaring att den organiserade brottsligheten har etablerat sig på nätet.

  – Folk som sysslat med vålds- och narkotikabrott tidigare har börjat med det här nu i stället. Man tjänar lika mycket pengar, slipper slå någon på käften och brottet har ett maxstraff på två år i fängelse, säger Anders Ahlqvist till tidningen.

  Skojare finns överallt, men är speciellt vanliga på sociala medier som Facebook och på säljsajter som Blocket och Ebay.

  Sunt förnuft räcker långt när det gäller att undvika bedrägerier. Lämna aldrig ifrån dig personliga uppgifter som kontonummer och lösenord. Är ett erbjudande för bra för att vara sant gäller det att dra öronen åt sig.

  Ekot refererar DN:s artikel.

  Konsumentverket har en hel del information när det gäller handel på Internet, e-haandel inom EU och utanför EU. Dessa sidor innehåller dessutom ett antal nyttiga länkar.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:39

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.