Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Valfrihet till varje pris?
 • Politik 24.10.2013

  LabyrintValfrihet har blivit ett politiskt mantra. Genom politiska beslut ställs vi i allt fler valsituationer, vi ska välja elbolag, pensionsfonder, apotek, skola och äldrevård. Ofta används begreppet som argument för avregleringar och privatiseringar – fler aktörer och fri prissättning ger valfrihet.

  Men vill vi ha valfrihet i alla lägen? Nej, svarar Karin Enflo, forskare i filosofi vid Uppsala universitet, på UNT:s debattsida. Inlägget inleder en artikelserie i tidningen.

  Valfrihet är bara önskvärd då vi bedömer den som användbar för andra syften, skriver hon och ger också tre situationer då valfriheten ogillas.

  Den första är då är den där valfriheten gäller sämre alternativ än ett tidigare påtvingat alternativ. Det räcker med en misstanke om att alternativen är sämre, skriver hon och använder valet av skola, apotek och elbolag som exempel.

  En annan situation är då alternativen ter sig ungefär likadana. Då vill vi inte lägga tid, och möda på att välja. Hon använder butikernas utbud av skenbart likvärdiga varor som exempel.

  Den tredje är då valfriheten medför att dåliga alternativ blir tillgängliga och den som väljer inte vet hur hon ska undvika dem. Människor ogillar den valfrihet som uppfattas som ett riskabelt lotteri, skriver hon och använder valet av PPM-fonder som exempel.

  Hon grundar sina slutsatser på forskning inom psykologin men konstaterar också att många gillar själva valfriheten.

  Själv har jag svårt att förstå välsignelsen med valfrihet i alla lägen och misstror politikernas valfrihets-argument. Vi kände oss tvungna att välja skola för barnen men jag har inte valt ett annat elbolag. Jag ville heller inte välja PPM-fonder, mina lotteripengar är placerade i den så kallade soffliggarfonden. ”Omregleringen” av apoteken, som marknadsfördes med valfrihets-argument, kan jag bara ruska på huvudet åt, det blev ett stort fiasko som är svårt att backa.

  Någon klok människa har en gång sagt att valfrihet kan vara frihet från att välja. Politikerna ska je sjutton i att tvinga oss.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:40

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.