Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Många överklagar tv-avgift
 • Efter att Radiotjänst började kräva tv-avgift för internetanslutna datorer och datorplattor har antalet överklaganden till Förvaltningsrätten i Luleå fyrdubblats, berättar DN.

  Själv tycker jag att Radiotjänsts tolkning är absurd. Många väljer bort tv till förmån för internet. Andra har datorn som ett hjälpmedel eftersom de är synskadade. Men lik förbaskat ska alla som har en internetansluten dator betala, oavsett om de tittar på tv eller inte. Avgiften borde bara betalas av dem som tittar på tv.

  Ett alternativ som jag förespråkar är att public service finansieras via skattsedeln. Det är i mina ögon naturligt och konstiga tolkningar skulle undvikas. Dessutom kunde man lägga ner Radiotjänst, som kostar mycket pengar.

  Senaste nytt: I skrivandets stund hör jag att en högre instans, Kammarrätten just har avvisat ett överklagande av en dom i Förvaltningsrätten rapporterar radions Kulturnytt. Den överklagande, en lundabo, hävdade att hans dator inte var avsedd för att ta emot tv-sändningar eftersom han saknade den programvara som krävs.

  Fel, svarar kammarrätten i Sundsvall i dag. Datorer, surfplattor och smarta mobiler är konstruerade för att ta emot tv-program via nätet. Därför är de också att betrakta som tv-mottagare i lagens mening.

  Vojne, vojne, heliga okunnighet, tänker jag. En dator är i sig själv, oavsett internetanslutning, inte avsedd att ta emot tv-program. För att kunna göra det fordras programvara, rätt programvara, i detta fall Flash av rätt version. Jag är övertygad om att målet kommer att överklagas till högre instans.

  Fastställandet uppmärksammas även av TT.

  Uppdatering: Kammarrättens beslut visar att lagstiftningen på området är fullständigt orimlig, skriver Andreas Carlson (KD) i ett inlägg på SvD:s debattsida.

  Uppdatering: Professor Gunnar Karlsson, KTH, ger sig in i debatten om tv-avgiften igen i ett inlägg på SvD:s debattsida. Han försöker visa att rent tekniskt, internetansluten eller ej, är en dator ingen tv-mottagare.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 13:44

 • 4 Kommentarer

  • Kerstin skriver:

   Vojne, vojne, heliga okunnighet, tänker jag

   Det behövs inte någon Flash av rätt version för att ta emot SVT:s program. Man kan, även med en långsamt nätuppkoppling, ladda ned programmen lokalt, och se dem utan att ha Flash installerat. Och vilka program man råkar ha installerat på hårddisken är ointressant, man kan ju ha ett helt annat operativsystem på ett USB-minne och det tar inte mer än 1 s att byta.

   Riksdagsledamöter som inte känner till att regeringen 2007 ändrade §2 i Lag (1989:41) om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst kan vi nog lugnt bortse från, han är ju uppenbart inte jurist.

   ”2 § En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798).”

  • anna skriver:

   Men se där! Då kan radiotjänst få ett nytt uppdrag, förutom att smyga i buskarna och pejla, ska de kontrollera datorers programvara. Upprörande statlig verksamhet.

  • georg richard skriver:

   Svt kunde väl ha låtit bli att skicka ut sina program på internet. Det var ett otillbörligt intrång. Dessutom kunde Svt på samma sätt som många tidningar spärra sina program med lösenord för dem som betalat licensen

  • Carl skriver:

   Kerstin: Ett av problemen är väl just ordet ”avsedd” i §2. Flash behövs för att kunna se direktsändningar. Det var väl när Svt började lägga ut direktsändningar via Svt play som Radiotjänst började kräva tv-avgift för datorn/Carl

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.