Ett förslag till ändringar av kriterierna för nyckelhålsmärkning går nu ut på remiss. Förslagen kommer även inom kort att remissbehandlas i Danmark och Norge.
Livsmedelsverket har sett över nyckelhålsmärkningen bland annat för att anpassa reglerna till EU-förordningen om närings- och hälsopåståenden om livsmedel. Samtidigt föreslår Danmark och Norge att nyckelhålsmärkning införs i de båda länderna, enligt Livsmedelsverket.
Exempel på föreslagna ändringar är:
- krav på fullkorn för spannmålsgrupperna, till exempel bröd
- skärpta krav på flera punkter för färdigmat
- två nya livsmedelsgrupper: oljor och flytande margarin samt smörgåsar, baguetter med mera
- utvecklade villkor för fiskprodukter
- skärpta krav för salt i flera grupper.
Livsmedelsverket införde nyckelhålsmärkningen 1989 för att konsumenterna lättare skulle kunna välja magra och fiberrika livsmedel inom vissa livsmedelsgrupper. År 2005 infördes villkor för salt, sockerarter och fettkvalitet. Samtidigt tillkom flera nya livsmedelsgrupper, bland annat kött, fisk och skaldjur, frukt, bär, grönsaker och potatis.
Andra bloggar om: Livsmedel, Nyckelhålsmärkning, Livsmedelsverket
Lämna ett svar