Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Kan vi lita på storbankernas fondlöften?
 • De lovar mycket och tar bra betalt. Men den senaste tiden har en rad av storbankernas fonder granskats under lupp och det som kryper fram imponerar inte.

  Låt mig först försöka förklara skillnaden mellan aktivt förvaltade fonder och indexfonder, som jag ser den. De senare har aktier i ett stort antal olika bolag i en eller flera branscher. Fondandelarna följer då kursutvecklingen, index, för branschen eller börsen. I en aktivt förvaltad form försöker ett antal siare, fondförvaltare eller analytiker, förutse vilka bolag eller branscher som kommer att utvecklas extra bra, eller dåligt. De köper de förstnämnda till fonden och säljer de senare. Eftersom siarna är synnerligen välbetalda, och kunderna lovas extra bra utdelning, är avgifterna i dessa fonder höga.

  Förtroendekrisen började med att SvD fick Swedbanks fondbolag Roburs vd att erkänna att fonder som banken påstått vara aktivt förvaltade inte var det. Det handlade om de båda stora fonderna Allemansfonden och Kapitalinvest, som tillsammans drar in närmare en miljard kronor i avgifter till banken. Vi fick på kuppen lära oss ett nytt begrepp, dolda indexfonder.

  Följden blev att Aktiespararna ska inleda en juridisk process mot Robur, något som uppmärksammades av TT. Enligt SvD har närmare 500 sparare anmält sig till kampanjen. Dessutom berättar TT att Konsumentverket inlett en granskning av Robur, för vilseledande marknatsföring.

  Men det är inte bara Swedbank som förvaltat aktiefonder på ett tvivelaktigt sätt, fortsätter SvD sina avslöjanden om dolda indexfonder. I artikeln nämns fonder från Handelsbanken, SEB och Nordea.

  Finansinspektionen har inlett en granskning av dolda indexfonder.

  Under 2013 skulle man nog ha fimpat fonderna och i stället satsat på bankaktier. Börsen i stort gick bra, index upp 23 procent, medan aktierna för de fyra storbankerna ökade nästan dubbelt så mycket, 42 procent, enligt uppgift i Ekonomiekot. Det låter som en tanke i sammanhanget.

  Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 15:21

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.