Livsmedelsverket, som står bakom nyckelhålsmärkningen, ser just nu över kraven för att mat ska få använda märkningen. Skärpta krav är på gång, berättar Ekot.
Framöver måste maten innehålla mer fibrer, mindre socker och mer av den rätta sortens fetter – alltså de omättade. Men allra viktigast är kanske saltet. Svenskarna äter alldeles för mycket och här skärps kraven ordentligt, skriver SR.
Men nya varugrupper tillkommer också. Det gäller till exempel laktos- och glutenfritt samt oförpackade varor, som bröd. Samtidigt tas smaksatt yoghurt bort – där har fabrikanterna inte fått ned sockermängden tillräckligt.
Förändringar i butikshyllorna framöver, alltså. Du kan läsa mer om nyckelhålsmärkningen på verkets webbplats.
Uppdatering: Småningom uppmärksammas Ekots nyhet i en TT-notis och DN kommer med en egen artikel.
Andra bloggar om: Nyckelhålet, Nyckelhålsmärkt, Livsmedelsverket, Mat
Lämna ett svar