Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » ”Naturlig” hudvård – pyttsan!
 • fotblommaOrdet ”naturligt” används ofta i marknadsföring, i allt från mat till hudvårdsmedel. Syftet är väl att vi ska tro att allt i produkten kommer från naturen och den därmed är ofarrlig.

  Ett dåligt argument, tycker jag. Allt som kommer från naturen är inte ofarligt, exempelvis är det mest potenta giftet som finns, botulinumtoxin, framställt på helt naturlig väg. Det kan bildas av bakterier om du till exempel lägger in sill och inte följer receptet och därmed inte konserverar tillräckligt.

  Och produkter som marknadsförs som ”naturliga” kan innehålla farliga ämnen. Det visar en granskning av åtta olika hudvårdsprodukter, som GP Konsument gjort. Samtliga produkter innehöll ämnen som uppges kunna vara irriterande eller allergiframkallande vid kontakt med hud. Andra tveksamma eller omdiskuterade ingredienser förekom också i de granskade produkterna.

  Gp frågade Gunnar Guzekowski, utredare på kosmetikaenheten på Läkemedelsverket, vad man bör tänka på om man är angelägen om att använda naturliga produkter.

  – Det här är jättesvårt alltså! Det finns inga enkla lösningar som konsument. Man får försöka lära sig hur de produkter ser ut rent innehållsmässigt som har mer naturliga komponenter. Försöka se om växtextrakt, som står med sina latinska namn, är det som dominerar. Men även de ingredienser som ser väldigt kemiska ut på namnet kan vara utvunna ur kokosfett eller palmolja. Så egentligen måste man fingranska själva tillverkningen innan det går att säga om ingredienserna är mer eller mindre naturliga, säger han till tidningen.

  Så enkelt var det att leva ”naturligt”, alltså. GP listar också en del av de ingredienser man bör se upp med.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:53

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.