Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Läskeblask kan förkorta livet!
 • tomburkJag är inte speciellt förtjust i läsk, dricker hellre vatten eller mineralvatten. Mina barn tycker visserligen om läsk, men får det ytterst sällan. Det, och en restriktiv godisregim, har bidragit till att de ännu aldrig haft hål i tänderna, trots att de fyllt 14 år.

  Ny forskning visar att läsk inte bara är farligt för tänderna. En slutsats är bland annat att den som dricker en burk läsk om dagen ökar sin risk för hjärtdöd med en tredjedel. Det är SvD som läst, och skriver om, studien som publiceras i medicintidskriften Jama. Artikeln uppmärksammas även av Ekot och nyheten och studien uppmärksammas i i en TT-artikel.

  I studien, där man följt 10 000 personer under 14 år, dras även slutsatsen att de negativa effekterna gäller tillsatt socker, som i läsk och godis. Naturligt socker, som i frukt, ger inte samma effekt.

  Det är värt att notera att samma dag publiceras en debattartikel i DN där 10 läkare argumenterar för att ”hälsosam” mat ska momsbefrias och onyttig mat beskattas. Det låter bra men svårigheten lär väl bli att dra gränserna, tänker jag.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:11

 • 2 Kommentarer

  • Jim Berg skriver:

   Ännu farligare lär det nya sockret vara. Sockret isoglukos pekas ut som boven bakom den amerikanska fetmaepidemin. Lobbyister har jobbat hårt i EU för att få börja sälja detta socker när de nya handelshindren skall börja gälla.

  • Thove skriver:

   Frukt kan självklart påverka hälsan negativt, men det är inte på samma nivå som socker i exempelvis läsk och godis. Problemet med exempelvis läsk är även att det bara är tomma kalorier, frukt innehåller ääven vitaminer.
   Hur ofta dricker du läsk? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4080/hur-ofta-dricker-du-lask

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.