När Testfakta lät testa tio olika salladsmixar i påse fann man bakterier som normalt inte ska finnas där i sju av påsarna. Det var Bacillus cereus och stafylokocker, som kommer från människor. Resultaten har gett upphov till artiklar hos Testfakta samt i DN och GP.
-Detta är inget man förväntar sig ska finnas i färdiga salladsmixar. Stafylokocker kommer från människor, antingen från huden eller av att någon hostat eller nyst på salladen innan den packats. Det här tyder på bristande hygien under själva packningen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, som utfört analysen åt Testfakta.
Dessa bakterier växer normalt inte på sallad. Men om salladen blandas med animaliska produkter, som kyckling eller fisk, kan bakterietillväxten ta fart. Får den färdigblandade salladen stå ett tag kan bakterietillväxten ta fart och vi riskerar matförgiftning.
Det visar sig att alla påsar innehållande stafylokocker kommer från ett och samma packeri i Teckomatorp strax utanför Landskrona.
– Vi gör egna stickkontroller och vi har aldrig hittat stafylokocker tidigare. Vi är oerhört noggranna vad gäller hygienen på anläggningen och för de anställda, säger Ida Persson, kvalitetschef på anläggningen. Hon lovar fortsatt kontroll.
Andra bloggar om: Sallad, Salladsmix, Påssallad, Hygien, Livsmedelshygien
Lämna ett svar