Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Köpebröd får inte kallas hembakat
 • bakarEtt bröd som bakas i ett storbageri och sedan säljs i butik får inte kallas hembakat. Det är vilseledande, anser Reklamombudsmannens opinionsnämnd i ett utslag. Utslaget har gett upphov till en TT-artikel.

  Avgörandet gäller brödet under namnet ”Dr Sterns Hembakat Lant” som säljs under varumärket Lockarps. Men producenten håller inte med.

  -En limpa i bröddisken som har varumärket Lockarps på påsen, det tror väl ingen människa att den skulle vara hembakad i ordets egentliga mening, säger producenten Håkan Sigvant på Sigvants Bageri till Sydsvenskan.

  I mitt tycke är det här ett gränsfall, men brödet är inte hembakat. Jag drar omedelbart en parallell till ordet butiksbakat, som ofta möter oss. I det fallet är brödet bara gräddat i butiken, det handlar om så kallad bake-off. Butiken köper bröd som är färdigt i fryst form. Det är bara själva gräddningen som sker i butiken. Ska det få kallas butiksbakat? I stället vore butiksgräddat en sannare beteckniing.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:57

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.