Sveriges 2,5 miljoner lägenheter ska anpassas för att mäta och debitera värme- och vattenförbrukning individuellt. Det är innebörden i en ny lag som nyligen klubbats igenom som är en anpassning till EU:s energieffektiviseringsdirektiv. Det skriver DN i en artikel som också innehåller för- och nackdelar med olika mätmetoder. Artikeln refereras i en TT-notis.
Uttrycket ”där det är kostnadseffektivt” har tillkommit i slutet av behandlingen av den nya lagen. Det ursprungliga förslaget var striktare men protester från flera remissinstanser, främst olika fastighetsägare, mildrade skrivningen. I praktiken innebär det att genomslaget kommer att bli litet. Både fastighetsägare och hyresgästorganisationer är tveksamma till värmemätning men mer positiva till mätning av vattenförbrukning.
– Värmedebitering är sällan relevant, däremot kan mätning av varmvatten ge positiva effekter. Men installationen måste ske i dialog med hyresgästerna, säger Hans Dahlin, utredare på Hyresgästföreningens riksförbund, till DN.
Vi får alltså se vad som händer i praktiken. Boverket ska utreda frågan, det lär inte hända något på några års sikt.
Andra bloggar om: Bostäder, Energieffektivisering, EU, Värmedebitering, Varmvattendebitering, Bostadskostnad
Lämna ett svar