Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Stor skillnad mellan ridhjälmar i test
 • Fritid, Test & analys 12.07.2014

  Stora skillnader. Så sammanfattar Folksam resultaten i pressmeddelandet om sitt test av tio av de vanligaste ridhjälmarna för ungdomar och vuxna på den svenska marknaden.

  Alla hjälmar som ingår i testet är sedan tidigare testade och godkända enligt Konsumentverkets CE-normer. Men Folksam hävdar att deras tester är mer verklighetstrogna än de som krävs enligt lag eftersom de även omfattar snett islag där huvudet utsätts för rotation – något som i princip alltid sker vid en ridolycka. Ett snett slag mot huvudet kan orsaka svåra huvudskador såsom hjärnskakning med medvetslöshet och nervskador, skriver Folksam.

  – I testerna där huvudet utsätts för rotation är hjälmen Back on Track EQ2 bäst. Men även hos denna hjälm är risken för huvudskador påtaglig. Samtliga ridhjälmar i testet skulle behöva vara betydligt mer skyddande för sneda islag där huvudet utsätts för rotation, samtidigt som Konsumentverkets CE-normer och EU:s krav skulle behöva vara hårdare, säger Helena Stigson, ansvarig forskare för testet.

  Det är tre ridhjälmar som ger bättre skydd än de andra: Back on Track EQ2 som är ”Bäst i test”, samt Horka Red Horse Rider och John Whitaker Victory som utses till ”Bra köp”. Sämst skydd ger ridhjälmarna Mountain Horse AeroPro, Active CRW, Uvex Perfexxion Active och Transformer Lami Cell.

  Länkar till den fullständiga rapporten, tabeller och bilder finns i pressmeddelandet.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:11

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.