Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Flera matvaror borde bli billigare
 • Världsmarknadspriserna för spannmål sjunker och de lägre priserna väntas bestå även under nästa år, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Det borde ge lägre matpriser, inte bara på direkta spannmålsprodukter, som bröd, utan även på kött, mjölk och mjölkprodukter. Det beror på att spannmål är en väsentlig dl i djurfoder.

  Men fallande matpriser kan dröja, berättar Ekot.

  – Det blir ju lägre priser på en hel rad varor, åtminstone på sikt. Men det kommer inte att slå igenom alldeles med detsamma. Det blir olika för olika varor, men innan det slår fullt ut kan det ta ett halvår, säger Ingmar Kroon på Axfood till Ekot.

  Men producenterna brukar vara snabba att höja konsumentpriserna när råvarupriserna går upp. Vi kan tydligen inte vänta oss att de priser vi betalar sjunker lika fort. Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, är kritisk.

  – Det är utmärkt att de (butikerna) sänker priserna och att det får genomslag även i konsumentledet. Men sen kan man önska att det skulle ske snabbare och att de är lika snabba på att sänka priserna som på att höja priserna, säger han till Ekot.

  Uppdatering: Småningom kommer DN med en artikel om spannmålspriserna. ”Jätteskörd i hela landet” och ”Konsumenterna kan räkna med lägre matpriser”, skriver DN.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:24

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.