Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » En rimligare andrahands-marknad?
 • Att det råder bostadsbrist på många orter är ingen nyhet. Framför allt saknas det en mängd hyresrätter, alla har inte råd att köpa en bostadsrätt. Att det då ställs krav på en fungerande andrahands-marknad är en självklarhet.

  För att öka antalet bostäder som kunde hyras i andra hand valde Alliansregeringen att förändra en rad regleringar för andrahandsuthyrning av bostadsrätter (BR). Bland annat blev det svårare för BR-föreningar att säga nej till uthyrning och hyrestaken avskaffades till stor del. Dessutom blev större del av intäkterna för uthyrning skattefria. Förhoppningen var att öka utbudet och att hyrorna skulle bli lägre, genom konkurrens.

  Men utfallet blev ett annat. Antalet bostäder på andrahands-marknaden ökade visserligen, som exempelvis P4 Stockholm rapporterat, men hyrorna har skjutit i höjden. Ofta till extrema nivåer. Det kan till och med vara mycket lönsamt att köpa en bostad och sedan hyra ut den.

  Nu vill den röd-gröna regeringen att Boverket ska kartlägga vad förändringarna inneburit, berättar Å4 Stockholm och Ekot.

  – Jag har noterat den extrema prisbilden och för min del handlar det om att få bättre översikt. Det här är en prioriterad fråga för mig som bostadsminster, säger Mehmet Kaplan till radion.

  Vi får väl se om politikerna kan åstadkomma en rimligare andrahands-marknad. Men det är framför allt fler, och billigare, hyresrätter som behövs. Dessutom borde nog hyresvärdarnas krav ses över. I dag måste du ha en rejäl inkomst, och inga betalningsanmärkningar, för att få hyra en bostad i första hand.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:30

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.