Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Barn skuldsätts av vårdavgifter
  • Snart ändras lagen så att barn inte ska kunna skuldsättas av sina föräldrar. Men trots det nya lagförslaget riskerar tiotusentals unga med obetalda vårdavgifter från sjukhus- och tandläkarbesök att hamna hos kronofogden, berättar DN.

    Skolfoton, dagisavgifter och tandläkarbesök. När föräldrarna inte kan betala räkningarna är det idag barnen som drabbas. Ett nytt lagförslag från regeringen som förväntas träda i kraft den 1 januari 2009 ska förhindra att barn skuldsätts av sina föräldrar.

    Men det nya förslaget har en lucka. Obetalda vårdavgifter kan fortfarande samlas på hög. Vid ett uteblivet besök i sjukvården eller hos tandläkaren skickas en avgift ut från sjukhuset. Betalar inte föräldrarna förs skulden över till barnet när han eller hon fyller 18 år.

    Skulden växer för varje år med dröjsmålsräntan. Enligt Kronofogdemyndigheten handlar det om tiotusentals svenska barn som är skuldsatta på grund av obetalda vårdavgifter.

    -Det är en tickande bomb som ligger och väntar på att brisera. Istället för en ny bil i 18-årspresent får man ett krav från kronofogdemyndigheten, säger Mikael Necke på kronofogdens förebyggande verksamhet.

    Att det rör sig om ett så utbrett problem kommer som en överraskning för ansvarige socialminister Göran Hägglund. Han vill inte svara direkt på frågor om ämnet men hälsar via sin pressekretare att han inte känner till att problemet var så omfattande och avvaktar resultatet av Datainspektionens pågående utredning, skriver DN.

    Det är för mig obegripligt varför just vårdavgifter undantas i den nya lagen. Den borde gälla allt, punkt, slut!

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 4:44

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.