Den som vill gå ner i vikt bör starta dagen med en rejäl frukost. En amerikansk studie visar att kvinnor som bantade enligt storfrukostmetoden tappade betydligt mer i vikt än de som höll en traditionell lågkolhydratdiet, berättar TT.
I studien, som presenterades på en läkarkonferens i San Francisco nyligen fick 48 överviktiga kvinnor äta 1 240 kilokalorier per dag, varav hälften ingick i en rejäl och varierad frukost. En grupp på 46 kvinnor fick äta 1 085 kilokalorier, men för dem var frukosten dagens minsta mål.
Efter fyra månade hade den senare gruppen i snitt tappat 12,7 kilo, medan storfrukostgruppen bara förlorat 9,5 kilo. Men efter ytterligare fyra månader hade frukostbantarna tappat totalt 17 kilo, medan de som bantade med lågkolhydratdieten gått upp igen, och sammanlagt bara hade förlorat 4,5 kilo i snitt.
– Den som äter frukost blir mindre hungrig under dagen och äter därför totalt sett mindre. Det är ett tydligt mönster att frukostätare är smalare medan frukostskippare och kvällsätare är mer överviktiga, säger Maria Lennernäs, professor i mat och måltidskunskap vid högskolan i Kristianstad, enligt TT.
Jag har alltid trott att det är bra med en ordentlig frukost, även för bilringarna. Men när jag sitter och funderar över forskarnas resultat slår mig en annan tanke. I många Medelhavsländer äter man en ganska minimal frukost, ändå ser man få överviktiga där. Frukosten kan alltså inte vara hela förklaringen.
Andra bloggar om: Frukost, Kroppsvikt, Bantning, Övervikt
Eh … få överviktiga i Medelhavsländerna? Runt det Medelhav som jag tänker på finns det inte en person över 36 som har ett hälsosamt BMI.