Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Elskrot hamnar i galen tunna
  • Glödlampa Ficklampor, tangentbord, högtalare och mobiler. Mängden elavfall som återvinns ökar. Men varje år slängs omkring 12 000 ton elektronikavfall i soppåsen eller i fel kärl, visar en ny rapport, som SvD läst.

    Organisationen Avfall Sverige, som samlar kommuner och företag som arbetar med återvinning, har analyserat 100 ton vanliga hushållssopor. Resultatet visar att 0,6 procent av soppåsarnas innehåll består av elavfall som borde ha lämnats i ett återvinningskärl. Framför allt är det glödlampor och batterier som dumpas bland matresterna. Ficklampor, klockor, leksaker och andra småprylar förekommer också. Om man räknar in allt elskrot som slängs i fel återvinningskärl innebär det att 12 000 ton elavfall, eller 1,3 kilo per person, varje år slängs på fel ställe.

    – Det är allvarligt. Mycket av elavfallet innehåller fortfarande farliga tungmetaller, kvicksilver och kadmium. Om det bränns med hushållssoporna hamnar det i vattnet och luften som vi andas, säger Jessica Christiansen, rådgivare för elavfall på Avfall Sverige.

    Hon anser att den främsta lösningen på problemet är att förbättra insamlingssystemet. Många accepterar att åka några kilometer för att dumpa stora kylskåp, spisar och tv-apparater, men det är ”inte realistiskt att kräva att samtliga hushåll ska vara beredda att bege sig till en återvinningscentral för att bli av med smått elavfall”, står det i rapporten.

    – Det måste bli mycket, mycket enklare att återvinna. Till exempel handlar det om att placera stationer nära bostäder och livsmedelsbutiker, säger hon till SvD.

    Vet du var du ska slänga en gammal glödlampa? Gissar du att det ska anses som elskrot gissar du rätt. Det finns en enkel tumregel – allt som ansluts till vägguttag eller går på batterier ska betraktas som elskrot!

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:18

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.