Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Elsnål dammsugare suger lika bra – Test
 • Hushållsmaskiner 24.08.2008

  Dammsugarslang Själv har jag alltid kollat på motoreffekten när jag ska köpa ny dammsugare. Ju bättre effekt, desto bättre resultat, har jag trott. Men numera verkar det vara fel, visar det sig i Energimyndighetens test av dammsugare, som refereras i GP.

  Stirra dig inte blind på motoreffekten. Nu suger svagare dammsugare upp dammet lika bra som de starkare och dyrare modellerna, skriver GP. De starkare modellerna förbrukar mer el och är ofta dyrare. Men det nya testet visar att de nya dammsugarna med lägre effekt presterar lika bra eller bättre.

  – Tillverkarna har satsat mycket på att utveckla mer energisnåla motorer och utforma munstycket så att det tar upp dammet bättre. Vi ser en tydlig trend mot sänkt effekt på dammsugare, säger Anders Odell, projektledare på Energimyndigheten.

  I det senaste dammsugartestet ingick nio vanliga dammsugare och nio centraldammsugare. Modellerna med lägre effekt är på frammarsch i båda kategorierna, något som gläder den som värnar om miljön eller vill spara en slant.

  Men något entydigt svar om vilken dammsugare som är bäst finns inte:

  – Det beror helt på. Har man mycket mattor så kanske man sätter dammupptagningen först. Fjärrkontroll och automatiskt munstycke är bra om man vill slippa böja sig. Dammsugaren ska passa personens behov, säger Anders Odell till GP.

  Du får väl själv läsa testet, utifrån dina prioriteringar.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 5:40

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.