Varje svensk slänger 100 kilo fullt ätlig mat i soporna varje år, visar en rapport från forskningsinstitutet SIK. Det onödiga matavfallet motsvarar utsläppen från 460000 oljeeldade villor. Slutar vi upp med slöseriet skulle det ha samma effekt som om var sjätte bil försvann från vägarna, skriver SvD.
En ny rapport från Konsumentföreningen Stockholm visar att 27 procent av den mat vi kånkar hem slängs i soporna. En del av maten har blivit för gammal men hela 18 procent av all mat slängs trots att den går bra att äta.
Resultatet visar att svenska hushåll kastar bort 2,3 miljoner ton mat varje år. När man räknat bort oätliga sopor som ben och skal återstår 40 procent vilket motsvarar 900 000 ton mat av god kvalitet. Produktionen av dessa sopor alstrar 1 860 000 ton koldioxidekvivalenter per år, ungefär lika mycket som utsläppen från 700 000 bilar.
Allra mest kastar vi frukt och grönsaker, främst potatis. Pasta och ris slängs också mycket, liksom mjölk, fil och yoghurt, men störst påverkan på klimatet har ändå bortslängt kött, inte minst från nöt, och fisk.
Äldre människor slänger numera lika mycket som yngre vilket säkert beror på att förkrigsgenerationen minskat. De som själva upplevt brist på mat var mer noga med att inte slänga något i onödan.
Monika Pearson som är nutritionist på Livsmedelsverket menar att många idag nog är lite väl styrda av bäst-före-märkningen.
-Maten håller ofta mycket längre än vad som anges. Bäst-före-datumet tolkas ofta som att maten sedan är helt förkastlig, men så behöver det inte alls vara. Det gäller att våga lita på sina egna sinnen, säger Monika Pearson till SvD.
Ett oerhört slöseri alltså. Om man antar att en genomsnittlig matkasse väger 3-4 kg slänger varje person alltså mer än 25 mattkassar om året. Som du kunde ätit upp!
Lämna ett svar