Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Miljökassar svåra att återvinna
  • Den vanliga plastkassen är ingen stor miljöbuse, åtminstone inte i Sverige. Och för återvinningen är den bättre än de olika typer av miljöplastkassar som nu säljs. Inom några år väntas i stället en plastkasse tillverkad av etanol bli det miljövänligaste alternativet, berättar DN.

    Den 1 november ska 183 kommuner, däribland Stockholm, införa materialåtervinning av mjukplast. På sikt ska även denna mjukplast återvinnas i hela landet.

    En typ av mjukplast som man absolut inte vill ha i återvinningsbehållarna är matkassar gjorda av majsstärkelse eller andra så kallade biologiskt nedbrytbara plastmaterial.

    – Om det blir för stora mängder av de här bioplasterna i insamlingen kan det ställa till problem i återvinningsprocessen, konstaterar John Strand, vd på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

    Coops och Icas miljökassar innehåller 60 proc polyester baserad på råolja och 40 procent stärkelse.

    – På kontinenten har den här typen av kassar ställt till med driftsstörningar, bland annat bränder, eftersom stärkelsen antänds vid en lägre temperatur, säger Strand till DN.

    Så kallade miljökassar verkar alltså inte vara något bra miljöalternativ och miljönyttan har diskuterats tidigare.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:53

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.