Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Stor skillnad i tandvårdspriser
  • Det är stor skillnad i de priser som du får betala för tandvård i olika delar av landet. Det visar en undersökning som SvD gjort. Ett helkäksimplantat kan kosta mer än dubbelt så mycket på Gotland som på flera andra håll i landet. Även för enklare behandlingar är skillnaderna stora. Detta trots att staten gjort noggranna beräkningar av de faktiska kostnaderna för omkring 130 olika behandlingar.

    Sedan flera år råder fri prissättning för landets tandläkare. Det finns alltså inga regler som hindrar dem från att hålla olika priser. Men under våren var alla landets ledande tandvårdsexperter samlade med sina miniräknare och tog fram en referensprislista som utgår från den faktiska kostnaden för olika undersökningar och behandlingar.

    Prislistan är nu ett av de viktigaste instrumenten i den nya tandvårdsreformen som infördes första juli. Den visar nämligen hur mycket staten är beredd att ge i maxersättning för alla behandlingar som ingår i den nya tandvårdsförsäkringen.

    Vill en tandläkare ta mer betalt än referenspriset så är det fritt fram att göra det men då måste patienten stå för den extra kostnaden helt och hållet. Ett exempel på detta är ett helkäksimplantat i över- eller underkäken där referenspriset ligger på 15 907 kr efter alla statliga ersättningar. Det är också notan om man vänder sig till Folktandvården i Uppsala, Västmanland och Jämtland. I Stockholm kostar samma ingrepp 12 000 kr mer, men på Gotland kostar det hela 40 166 kr. Det är 24 259 kronor mer för samma typ av undersökning, operation och material, skriver tidningen.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:41

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.