Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Sjukpenningen krymper nästa år
  • Medelinkomsttagare som blir sjuka nästa år får i praktiken 73 procent i ersättning från Försäkringskassan. Och pensionssparande blir olönsamt för allt fler, berättar tidningen Riksdag och Departement.

    I budgetpropositionen föreslår regeringen att jobbskatteavdraget ska utökas nästa år och att gränsen för statlig skatt ska flyttas uppåt i inkomstskalan.

    Effekten blir att sjukförsäkringen gröps ur och att allt färre har något att vinna på avdragsgillt pensionssparande.

    På pappret är sjukpenningen fortfarande 80 procent av lönen. Men i praktiken är sjukpengen bara 75 procent. Och nästa år krymper den till 73 procent av inkomsten.

    Den som i år har en månadslön på 25 000 kronor och har en kommunalskatt på 31 procent får efter skatt 18 703 kronor i månaden.
    Om denna person blir sjuk blir ersättningen från Försäkringskassan 13 932 kronor i månaden efter skatt. Det motsvarar 75 procent av lönen.

    När jobbskatteavdraget utökas nästa år får samma person ut 18 960 kronor efter skatt. Men ersättningen från Försäkringskassan vid sjukdom är fortfarande 13 932 kronor, vilket innebär att sjukpengen har krympt till 73 procent av nettolönen.

    Det utökade jobbskatteavdraget gör det också än mer olönsamt med avdragsgillt pensionssparande. Att gränsen för statlig skatt höjs från 28 400 till 31 700 kronor i månaden innebär samtidigt att färre har något att vinna på sparandet.

    Eftersom skatten är lägre på arbete än på pension blir skatteminskningen för avdraget mindre än skatteökningen när pengarna tas ut, skriver tidningen.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:57

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.