Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ett grundskott mot alternativmedicinen
  • Jag älskar skojare. New age, siare och tarotkonsulter skrattar jag gott åt. Men det finns vissa sorter av skojeri som jag inte ens kan le åt. När skojare lurar på sjuka människor verkningslösa, eller i värsta fall skadliga, behandlingar vänder jag taggarna utåt. Nu har det kommit en populärvetenskaplig bok som granskar många av de så kallade alternativmedicinska metoderna. Boken refereras i DN.

    Boken ”Salvekvick och kvacksalveri – Alternativmedicinen under luppen”, ges nu ut i Sverige. Den kände vetenskapsjournalisten Simon Singh har skrivit den tillsammans med läkaren Edzard Ernst, som för femton år sedan blev världens första professor i komplementär (alternativ) medicin.

    Deras bok går igenom fyrtio olika alternativa behandlingar. Den är baserad på Edzard Ernsts granskning av mer än ett tusen alternativmedicinska, publicerade studier av hög kvalitet.

    Singh och Ernst kommer fram till att det mesta är bluff – men att det faktiskt finns terapier och medel som fungerar.

    Exempel på behandlingar som de skulle rekommendera sina vänner är klassisk massage mot rygg-ont, örten djävulsklo mot muskel- och ledvärk – och så fiskolja förstås. Där är bevisen starka för att de har effekt.

    Den farligaste behandlingen Edzard Ernst har funnit är nackjustering av en kiropraktor.

    Författarnas ”blufflista” är lång. Öronljus, magnetterapi och tarmsköljning ligger högt upp på listan. Den största bluffen är enligt författarna homeopati – den snabbast växande alternativmedicinen i Europa, skriver DN.

    Själv är jag lite undrande inför författarnas indelning av metoderna. Jag skulle inte betrakta vissa kosttillskott, som fiskolja (då avser de nog omega-3), som alternativmedicinska. Men boken verkar onekligen värd att läsa. Man kan hoppas att vissa terapeuter blir arbetslösa på kuppen.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 14:37

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.