Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nio miljoner kilo kött slängs i butikerna
  • Varje år slängs runt nio miljoner kilo kött i svenska matbutiker. Det innebär att 30 000 kor slaktas i onödan, berättar Ekot. Beräkningarna refereras också i ATL.

    Genom siffror som blev offentliga i och med åtalet mot en av butikerna i den så kallade köttfärsskandalen, har nyhetsbyrån TT räknat ut att svenska butiker slänger runt 9 miljoner kilo kött varje år. Det betyder att 30 000 kor årligen slaktas i onödan.

    – Om de här uppgifterna stämmer så är det ytterst oroväckande eftersom vi med tanke på klimatet behöver både försöka slänga mindre mat och konsumera mindre kött. Slängs det så här mycket kött då behövs det ordentliga åtgärder för att försöka få ner det här svinnet, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter till SR.

    – Det är framför allt handeln som måste kraftsamla för att det ska bli mindre, försöka inrätta system så att man kan ta tillvara köttet. Sen kanske man ska se över regelverket också så att man får regler som inte är överbeskyddande.

    Men Livsmedelsverket har inga planer på att ändra på reglerna. Jan Sjögren, enhetschef vid verket säger till TT man tvärtom planerar hårdare kontroller så att reglerna efterlevs, enligt Ekot.

    Ändå är det bara i en del butiker som priset sätts ner när bäst-före-datum närmar sig. Obegripligt!

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 6:11

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.