En tidigare brittisk studie tydde på att ekologisk mjölk skulle vara nyttigare än konventionell. Men nu kommer en svensk studie som visar att det inte är någon skillnad, rapporterar ATL.
Vitamininnehållet är jämförbart i svensk ekomjölk och konventionell dito. Det slår forskare vid SLU fast efter en avslutad fältstudie.
I SLU-studien jämfördes innehållet av E-vitamin, betakaroten, A-vitamin och selen i mjölk från 20 ekologiska och 20 konventionella kobesättningar med minst 40 kor i vardera. Besättningarna låg i Uppland, Södermanland, Småland och Östergötland.
Tidigare forskningsresultat från Danmark har pekat på att det fanns skillnader och att det till exempel fanns mer E-vitamin i ekologisk mjölk. Men SLU-forskarna menar att den skillnaden beror på skillnader i det foder korna fått, inte på produktionsformerna, skriver ATL.
Det gäller antagligen även korna i den brittiska studien.
Andra bloggar om: Mjölk, Ekologisk mjölk, Vitaminer, Mineraler
En liter ekologisk mjölk är inte bara mjölk i näringsinnehåll som du bär hem. Det är även Djurvård, miljöhänsyn, kulturmiljö och vacker landskap. Det vill säga det blir lite dyrare inom ekologiskt jordbruk i annorlunda ”siffror”; än med den konventionella producerade mjölklitern fackligen som en allmän verksamhet till den egna närmiljön i samhället. I mest lönsamt för alla i vart fall om man samtidigt ska tänka på jobben. I samverkan med bonden och som i ett helt yrkesliv i arbetsmiljö, och till den egna maten småföretagsamt med djuren i naturen; – för som sagt jag är ego ”Glokalt”.
I ett nytt ord; som jag fått lära mig i veckan 🙂