Mer än hälften av dem som är sjuka och egentligen borde vara hemma och vila upp sig går till arbetet i alla fall, visar en undersökning som fackförbundet Unionen gjort bland sina medlemmar. Ekot var först ut med nyheten, som tas upp även av andra media, till exempel HD.
Som skäl anger man oftast att man inte vill hamna efter i arbetet.
– Den lojalitet som Unionens medlemmar ger uttryck för måste värderas och uppskattas och framförallt inte tas för given. Senaste årens bild av ett fuskande Sverige är onyanserad. De undersökningar vi har gjort visar på mycket lojala anställda som istället för att stanna hemma vid sjukdom arbetar för att de har så mycket att göra, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg till HD.
Unionens undersökning visar även att många som har möjligheten väljer att jobba hemifrån när de är sjuka och att endast drygt hälften av de tillfrågade konsekvent sjukskriver sig när de är sjuka. Resten använder semester eller komptid för att undvika en ekonomisk förlust, skriver HD.
Jag undrar vem som tjänar på detta. Knappast den enskilde, och knappast företagen. Det tar ofta längre tid att bli frisk och man kan smitta andra. Företagen gynnas knappast av att den anställde går på halvfart under en längre tid. Såvitt jag kan förstå är det bara staten som tjänar, kostnaderna för sjukpenning blir lägre. Men frågan är – tjänar Sverige på detta?
Andra bloggar om: Sjukskrivning, Sjuknärvaro, Sjukfrånvaro, Sjukpenning
Lämna ett svar