Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Skölj dem först!
 • Den ökande importen av frukt och grönsaker däckar allt fler svenskar i matförgiftning. Enligt Livsmedelsverket är den troligaste orsaken att odlare använder avloppsvatten vid bevattningen, avslöjar Sydsvenskan. SvD hänger på och har en egen artikel.

  – Importörerna måste ställa större krav på kvaliteten, säger Roland Lindquist på Livsmedelsverket till Sydsvenskan.

  Andelen personer som rapporterats matförgiftade efter att ha ätit frukt och grönsaker har ökat tre gånger sedan mitten på 1990-talet. Under samma period har importen ökat med omkring 60 procent.

  I en artikel i SVA Vet, en publikation som ges ut av Statens veterinärmedicinska anstalt, listar Roland Lindquist och hans kolleger de frukter och grönsaker som orsakar de flesta sjukdomsfallen.

  Värst är frysta hallon, följt av groddar och bladgrönsaker.

  Men trots ökningen av matförgiftningarna anser Livsmedelsverket att det är viktigt att konsumtionen av frukt och grönt ligger på en hög nivå.
  – Om grönsakerna sköljs ordentligt försvinner 90 procent eller mer av bakterierna. Ju mindre mängd bakterier desto bättre står kroppens försvarssystem emot dem, säger Roland Lindquist till tidningen.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:50

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.