Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Se upp med kosttillskott!
 • Stora mängder antioxidanter i form av vitaminer kan ge dig ett kortare liv, hävdas i en studie som publiceras i den prestigefyllda medicinska tidskriften JAMA, En dansk forskargrupp har gjort en så kallad metastudie. Det innebär att de sammanställt data från flera olika studier. Totalt omfattar dessa studier 232 606 deltagare.

  Totalt sett så levde de deltagare som tog kosttillskott i form av vitaminer ett kortare liv, är en av slutsatserna av studien. Man reserverar sig dock för hur stora doser deltagarna tog, de kunde vara mycket stora, säger forskarna.

  Trenden med stora mängder vitaminer startades troligtvis av nobelpristagaren Linus Pauling. Under sina sista år gav han ut en serie böcker där han propagerade för stora doser C-vitamin, som skulle hjälpa mot både förkylning och cancer. Hans påståenden har starkt ifrågasatts.

  Som vanligt gäller väl sanningen att allt ska ske med moderation. Äter du en fullvärdig kost, och inte är till exempel vegetarian, behöver du normalt inga kosttillskott. Du får de näringsämnen du behöver genom kosten.

  Mer eller mindre kvalificerade sammanfattningar av studien rapporteras i svenska media som DN och SvD.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 12:55

 • En Kommentar

  • Mikael skriver:

   Du kan ta 1-2 gr C-vitamin innan upptagningsförmågan minskar. Jag tar alltid C-vitamin innan jag blir förkyld då jag känner förkylnings symptomen. Det fungerar alldesles utmärkt och jag känner i kroppen att infektionen avtar. Det är upp till var och en att prova själv. Jag litar mer på vad min kropp säger mig än vetenskapliga rön som förändras hela tiden. Vi har alltid fått lära oss att äta mycket kolhydrater för att hålla nere vikten. Men nya rön visar att dietisternas och socialstyrelsen råd har varit helt fel de senaste 20 åren. Det är t.o.m. nyttigt att äta mätade fetter. Använd din egen kropps intelligens för att ta reda på vad som är rätt för dig!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.